Een grootschalige uitbreiding van de Europese Unie zoals die begin deze eeuw plaatsvond, zal volgens premier Mark Rutte voorlopig niet gebeuren. Geen enkele lidstaat heeft daar namelijk behoefte aan, aldus Rutte.
Premier Mark Rutte schoof donderdagochtend aan bij het NPO Radio 1-programma Stand.NL om te praten met luisteraars.
Eén luisteraar zei wel voorstander te zijn van de Europese Unie, maar vond dat er gestopt moet worden met het uitbreiden van het samenwerkingsverband.
De premier antwoordde dit:
“Je moet natuurlijk oppassen. [De Europese Unie] is begin deze eeuw heel snel gegroeid, en dat heeft voor hele grote problemen gezorgd. Ik merk nu wel dat onder de 28 [lidstaten] niemand staat te springen om op grote schaal uit te breiden.”
Rutte is niet de eerste die dit zegt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei in 2014 al dat er onder zijn voorzitterschap (tot eind 2019) in ieder geval geen verdere uitbreiding zal plaatsvinden.
De Europese Unie bestond rond de eeuwwisseling uit 15 landen, maar in 2004 traden er nieuwe tien landen toe, vooral uit Centraal-Europa.
In 2007 volgden ook nog Roemenië en Bulgarije, in 2013 volgde Kroatië. Er zijn nog 4 serieuze kandidaat-lidstaten - Macedonië, Albanië, Montenegro, Servië. Maar al die landen moeten een hoop zaken op orde brengen voordat er daadwerkelijk onderhandeld kan worden.
Afgaande op de woorden van Rutte, zal daar van de kant van de Europese Unie waarschijnlijk geen haast mee gemaakt worden.
De premier liet daarnaast doorschemeren dat hij nog een heel klein sprankje hoop heeft dat de Britten in de EU blijven. "Engeland gaat er zelf over. Ze moeten eerst Artikel 50 'indrukken', dat gaat naar verwachting in maart volgend jaar gebeuren. Maar het kan in theorie nog dat ze zeggen: dit is zo nadelig voor ons, dat we toch blijven."